Váci SzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola

2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3 OM: 203065

   Üdvözöljük iskolánk weboldalán!

Szakgimnáziumi képzés és a szakmák ismertetése:

 

A tanulók 4 év alatt érettségit, a választott szakmában emelt szintű érettségit tesznek, amivel az adott szakmában munkakör betöltésére jogosító bizonyítványt kapnak. Ezt követően további 1 év alatt szerzik meg a magasabb szintű (bizonyos szakmákban technikusi) képesítésüket, és pluszpontot jelent az egyetemi felvételinél. A "sima" gimnáziummal szemben a diákok már tanulmányaik alatt szakmai gyakorlaton vesznek részt, kapcsolatba kerülnek választott szakmájuk és a munka világával, ami komoly előnyt jelent számukra mind a továbbtanulásban , mind a későbbi elhelyezkedésben. 

Választható idegen nyelv az angol vagy a német.

Iskolánk széles körű képzési rendszerrel rendelkezik, a diákok könnyen megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő képzést ahol iskolaváltás nélkül folytathatják tanulmányaikat a már megszokott oktatási közegben.

Iskolánkban jelenleg szakgimnáziumi képzésben autószerelő, kereskedő, fodrász és vegyipari technikus képzés folyik. Ezekben a szakmákban az elhelyezkedési esély is jobb, mert hiányszakmáknak minősülnek, a jól képzett szakembereket örömmel fogadják a munkaerő piacon. Iskolánk jól felszerelt, korszerű vegyipari laborral és autószerelő, illetve fodrász tanműhellyel rendelkezik, emellett partnercégeinknél lehetnek szakmai gyakorlaton.

Szorgalmas tanulni vágyó diákok jelentkezését várjuk, akik készek a napról napra való tanulásra, kitartóak, céltudatosak. Az érettségi tantárgyak mellett már érdeklődnek a szakmai alapok megszerzése iránt, szeretik a kihívásokat és mindenekelőtt választott szakmájukat!

Felvételi vizsga nincs, tanulmányi eredmények alapján állítjuk össze a felvett diákok sorrendjét. Egyes szakmákban felvételi elbeszélgetést tartunk.

 

Iskolánkban jelenleg szakgimnáziumi képzésben az alábbi szakmákban folyik: 

 

kód

szakma

3110

Autószerelő

3120

Vegyipari technikus

3130

Kereskedő

3140

Fodrász

 

Autószerelő 

Az autószerelő munkája során korszerű diagnosztikai eszközökkel dolgozva megállapítja a gépjármű hibáját, elvégzi a szükséges javításokat, ellenőrzi a javítás minőségét, az utólagos extra felszerelések beszerelését. Tevékenységének első szakasza a hiba feltárása, mely során különböző műszereket használ. A hibás szerkezeti részeket szétbontja, tisztítja, javítja, cseréli. A helyreállítást, a beszabályozás és az ellenőrzés művelete követi. A gépjárművet felkészíti műszaki vizsgára, környezetvédelmi felülvizsgálatot végez, a mérési eredményeket korszerű számítástechnikai eszközökkel dokumentálja. Napjainkban az autószerelők, mintegy fele dolgozik az egyes autómárkák márkaszervizeiben, ahol magas műszerezettségi szint mellett végzik munkájukat. Az autótechnika fejlődéséből adódóan az autószerelők munkájában a gépjármű informatika lesz a meghatározó a későbbiekben, tehát a szerelőknek rendelkezniük kell majd ide vonatkozó informatikai szaktudással is. A másik jelentős változás a hibridhajtású, és üzemanyagcellás járművek várható elterjedése, amely az előzőek mellett, új javítási technikák elsajátítását is igényelni fogja, a jelenlegi ismeretek mellett. A  szakembernek napra  kész tudással kell rendelkeznie, ezért figyelemmel kíséri a szakirodalmat, a márka specifikusváltozásokat, a szakmai és gazdasági előírások változásait, azokat alkalmazza. A tanulók képzésünk során elsajátítják a korszerű gépjárművek felépítését, javítási módszereit, diagnosztikáját. A sikeres munkához elengedhetetlen gazdasági, vállalkozási és kommunikációs ismereteket szereznek. A gyakorlati képzés során,  jól felszerelt tanműhelyben megtanulják a fődarabok javítási technológiáját, a diagnosztikai műszerek kezelését és használatát. Korszerű berendezésekkel különböző méréseket végeznek, mint fékrendszer, futómű, elektronika és környezetvédelmi mérés.

A legfontosabb kompetenciák: diagnosztikai műszerek használata, gépkezelés, kézi szerszámok magabiztos használata, kreativitás, precizitás-, fokozott figyelem-, pontos mérés-, műszaki rajzolvasás képessége. Szabálykövető magatartást.

Gyakorlati munkahelyek: BKV Budapest, szervizeknél.

 

 Vegyipari technikus

A vegyésztechnikus munkáját az iparág és a tevékenység függvényében igen változatos munkakörnyezetben végezheti. Dolgozhat termelőüzemekben, fejlesztő- és minőségellenőrző központokban, kísérleti laboratóriumokban. Munkáját a szabadban vagy zárt csarnokokban lévő munkavégzéstől a labor- és az irodai munkáig terjedő változatos munkakörülmények jellemzik. 

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban felsorolunk néhány olyan területet, ahol  vegyésztechnikusként el lehet helyezkedni:

 • szervetlen vegyészetben (fejlesztő laboratóriumok, kutatóintézetek, felsőoktatási intézetek)
 • orvosi kutatás területén (fiziológiai, sejtkémiai, víruskutatási, molekuláris biológiai, gyógyszerkutatási részlegekben)
 • vegyipari üzemi és ellenőrző laboratóriumokban
 • analitikai laboratóriumokban, ahol ellenőrzik a felhasznált- és a segédanyagok, köztes termékekből vett mintákat
 • élelmiszer- és élvezeti cikkek iparában, ahol ellenőrzik az előírások betartását
 • vas-és acél gyártóipar laboratóriumaiban
 • elektronikai iparban (a félvezetők előállításához szükséges anyagok vizsgálatánál)
 • a textil- és konfekcióiparban (festési, anyagkezelési eljárások ellenőrzése)
 • gépjárműgyártásban
 • szén és vas termékek iparában
 • friss és szennyvizek vizsgálatában
 • nyersolaj feldolgozó iparágban
 • fafeldolgozó iparban (vegyszerek előállításánál)
 • könnyűfémiparban (a felhasznált ötvözetek állandó ellenőrzésére)
 • műanyagiparban
 • gumiiparban
 • korrózióvizsgálatban
 • finommechanikában (optikai üvegek előállítása, különleges olajok alkalmazása)

A vegyipari technikus feladatai:

A vizsgálandó feladatok alapján átnézi a receptúrákat. Előkészíti a vizsgálatokhoz szükséges anyagokat, oldatokat. Beprogramozza a vizsgálathoz szükséges mérőműszereket.
Szakmai számításokat végez (oldatkészítés, pH, elektrokémia stb.). Felügyeletet gyakorol a vegyipari berendezéseket kezelő szakmai beosztott személyek felett. Elvégzi gyártásközi/végtermék minták előírás szerinti vizsgálatait. Új technológia esetén részt vesz a megfelelő eljárás kidolgozásában. Új gép/berendezés telepítésében részt vesz. Ellenőrzi a szükséges védőfelszerelések meglétét, ellenőrzi és biztosítja a munkájához szükséges anyagokat, beméri a vizsgálathoz szükséges mintákat, a vizsgálathoz szükséges alapanyagokat, segédanyagokat.
Elvégzi a szükséges érzékszervi vizsgálatokat, a minták mikroszkopikus vizsgálatát. Méri a minták fizikai jellemzőit.
Szükség esetén osztályozza a mintákat szemcseméret, szín, tömeg, víztartalom stb. szerint. Méri a minták kémiai jellemzőit, optikai vizsgálatokat végez, elvégzi a műszeres analitikai vizsgálatokat.

Elhelyezkedési esélyek:

A gyógyszerkísérletek, az egyéb szintetikus és vegyi-analitikai anyagkísérletek és egyéb innovációk iránti folyamatos, vagy növekvő igény egyfajta garancia a szakma iránti keresletre. A szakmában tapasztalható a fiatal, jól képzett, megbízható és pontos munkaerő iránti kereslet. Jobbak az elhelyezkedési esélyei azonban azoknak, akik:

 • megfelelő számítástechnikai ismeretekkel,
 • nyelvismerettel,
 • a vegyipar valamilyen speciális területén szerzett ismeretekkel, tapasztalatokkal rendelkeznek.

 

Kereskedő

A kereskedő feladatkörei a következők:

 • raktározás, készletek ellenőrzése
 • vállalkozás működtetése
 • hirdetésszervezés
 • kapcsolattartás a beszállítókkal, partnerekkel
 • beosztottak mindennapi munkájának szervezése, értékelése
 • nyilvántartási és adatszolgáltatási feladatok
 • arculattervezés
 • az üzlethelyiség összképének kialakítása
 • személyi és tárgyi feltételek biztosítása
 • környezeti igények felmérése

A következő munkakörök tölthetők be a képzés elvégzése után:

Lakástextil-kereskedő, cipőkereskedő, divatáru kereskedő, élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő,  ajándékkereskedő, állatkereskedő, autókereskedő, bébi és gyermekruha kereskedő, bútor- és dohány-bazárkereskedő, édesség kereskedő, fodrászcikk kereskedő, hírlapárus, könyvkereskedő, kötöttáru kereskedő, műanyagáru kereskedő, műkereskedő, papír- és írószer kereskedő, rádiótelefon kereskedő, sportszer- és játékkereskedő, trafikos.

Várjuk azokat a tanulókat, akik változatos munkára vágynak jó a beszédkészségük, könnyen teremtenek kapcsolatokat, kellő kitartással és türelemmel rendelkeznek, szeretnek emberekkel foglalkozni, fellépésük magabiztos.

Akiket érdekel a kereskedelem, marketing és arculattervezés, jó szervezési készségekkel rendelkeznek érdeklődnek a vállalkozásszervezéssel, valamint az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok, nyitottak a környezetükben zajló változásokra, mozgalmas munkára vágynak.

A kereskedő szakmai képzés célja olyan általánosan művelt, korszerű szakmai elméleti és gyakorlati felkészültségű szakemberek képzése, akik képesek ellátni a szakképesítés munkaterületének megfelelő munkaköröket, foglalkozásokat.

 

Fodrász

A  fodrász munkája változatos, kreatív. Sokrétű lehetőséget ad azok számára is akik speciális szakterületeken magas színvonalú  alkotó munkát kívánnak végezni. A jó fodrász nemcsak hajat vág, melíroz, vagy beszárít. A jó fodrász egyéniségét, tudását és kreativitását felhasználva készíti el a tökéletes frizurát, amivel szépséget, önbizalmat, sikert ad. Folyamatosan jár a hazai (nemzetközi) szakmai rendezvényekre mert tudja, hogy folyamatosan tanulni kell. Nagy hangsúlyt fektet a saját tovább képzésére, hogy minden vendége  elégedett lehessen szolgáltatásával.

 

 • a fodrász előkészíti a vendéget, szemmel, tapintással, kikérdezéssel diagnosztizál
 • a vendég kívánságának figyelembevételével, az egyéniségének és az aktuális divatirányzatnak, alkalomnak megfelelő frizurát és hajszínt javasol
 • vízzel és samponnal mossa, balzsamozza, egyéb hajápoló szerekkel kezeli és öblíti a hajat
 • ollóval, hajvágógéppel és borotvával vágja, ritkítja a frizurát
 • tartóshullámot készít, festi, színezi, színteleníti a hajat
 • a fodrász víz-, főn- és vashullámot készít
 • hajszárító géppel szárítja,  közben kefével formázza a hajat
 • a férfifodrász megborotválja a vendéget, a szakállt, bajuszt formára igazítja, festi
 • hajpótrészeket és parókát készít, tisztít és a saját hajjal együtt frizurát készít velük,
 • a fodrász a hajjal és fejbőrrel kapcsolatos problémák külsődleges kezelésére tanácsot ad

 

A fodrász szakmai képzés célja olyan általánosan művelt, korszerű szakmai elméleti és gyakorlati felkészültségű szakemberek képzése, akik képesek ellátni a fodrász munkaterületének megfelelő munkakört.
Az oktatás során a tanulók megtanulják a fodrász foglalkozás gyakorlása során előforduló vállalkozással-gazdálkodással, munka- és tűzvédelemmel, baleset-elhárítással, jogalkalmazással, a kommunikációval kapcsolatos tudnivalókat. Valamint a munkavégzés feltételeit biztosító, speciális előírásokat, amelyek a fodrász szakma technológiai folyamataira vonatkoznak.