VSzC Madách Imre Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma

2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3 OM: 203065

   Üdvözöljük iskolánk weboldalán!

Pályaválasztó diákok és szüleik figyelmébe

 
A szakképzésben zajló változásokról és a képzési rendszerről pályaválasztó diákok és szüleik figyelmébe ajánljuk!
 

"Bővülő lehetőségek a szakképzésben

A pályaválasztás előtt a szülők és a nyolcadikos diákok több fórumon, így pályaválasztási nyílt napon, szülői értekezleteken tájékozódhatnak a lehetőségekről.

A szakképzésben zajló változásokról Kocsi Tamás, a gödöllői VSzC Madách SZSZK szakképző intézmény igazgatóját kérdeztük.

- Az utóbbi évek legerőteljesebb átalakítása zajlik a szakképzésben. Miért?

-  A magyar gazdaságban kimondottan nagy erőtartalékok vannak, de amíg nem tudjuk biztosítani a minőségi szakemberképzést, ez nem realizálható. Ezen a helyzeten kellett változtatni.

- Sikerült?

- A kezdet bíztató és az összefogás korábban nem látott mértékű. Egyre több cég –mint például itt Gödöllőn a TEVA a Siemens,a Coop és a TESCO – kapcsolódik be  ebbe a programba.

- Új iskolatípusok jelentek meg a szakképzésben, - így önöknél is – a rosszul csengő szakiskola elnevezés csak a múlté. Csak a név, vagy a tartalom is változik?

-  A szakmai gyakorlatnövekedés áll a fókuszban mindkét új iskolatípusnál. Az viszont igaz, hogy a névváltozás jelzi, hogy komoly szándék van a szakképzés megerősítésére. A szakgimnáziumban 4 év alatt érettségit, a szakmai tárgyból emelt szintű érettségit és egy alapszakmát, további 1 év alatt technikusi végzettséget szerezhetnek a fiatalok, ami előnyt jelent a felvételinél, akárcsak a gyakorlatuk. A vegyész diákjaink egy része például a Szent István Egyetemen készíti elő az egyetemisták laborgyakorlatát. Aki akar és képes, ugyanúgy mérnök lehet mintha gimnáziumból jött volna. Ezt egyre többen belátják és folyamatosan nő azoknak a száma, akik jó jegyekkel jönnek hozzánk az általános iskolából. Jól teszik! A szakközépiskolában az OKJ-s bizonyítvány az elsődleges cél, ami 3 év alatt érhető el. A komplex szakmai vizsgát követően lehetőségük van a diákoknak akár 2 év alatt érettségit tenni, amit csak 4 tantárgyból kell, mert a szakmájuk ötödik tárgyként középszintű érettséginek minősül. Az új szakképzési struktúra teljes átjárhatóságot jelent, minden élethelyzetre kínál megoldást!

- A Madáchban nagy hangsúlyt helyeznek a duális képzésre. Mit jelent ez pontosan?

- A lényege, hogy a gyakorlat vállalati környezetben  van, a cégek gyakran állást kínálnak a az általuk már megismert, náluk végzett fiataloknak, a jelen és a jövő technológiáját tanítjuk, mindezt a cég és az iskola szoros együttműködésével. Nálunk a tanulók döntő többsége már duális képzésben vesz részt, amit az egyre növekvő számú piacképes szakmakínálatunknak köszönhetünk. Mintaértékű a Siemens konszernnel közös hegesztő képzésünk, mely szakképzési díjat is nyert. Az első duális képzést folytató intézmény leszünk az országban, aki a magyar szakmai bizonyítvány mellé német bizonyítványt ad a diákjai kezébe, ezt azért emelem ki, mert a német előírások nagyon szigorúak, a Siemens, és a DUIHK nagyon sokat tett a megvalósításért. De említhetném a TEVA osztályunkat vagy a CBA-t, aki felvállalta, hogy tanműhelyt épít a tanulóinknak. Szerencsére egyre több cég ismeri fel, hogy a szakember utánpótlásért érdemes összefognia egy szakképző intézménnyel. De sajnos nem minden régióban és szakmában tevékenykedik elegendő piaci szereplő, így vannak olyan területek, ahol a képzést az iskolai tanműhelyekben kell megoldani. A duális képzés nagy előnye, hogy a tanulószerződéssel 20.000 Ft/hó körüli összeget biztosít a cég a nála gyakorló tanulónak. Ha hiányszakmát választ, ehhez tanulmányi eredménytől függően havi 10-30 ezer forint ösztöndíj jár. És el tud helyezkedni a végzettségével Sokan belátják, hogy téves elképzelés, hogy a boldogulásnak kizárólag egy útja van: gimnázium és utána egyetem. Nem kevés fiatal van, ugyanis akinek elsőre túl nagy falat az erősebb közismereti képzés. Azok a fiatalok, akik végigbukdácsolják a gimnáziumot, a legfogékonyabb éveiket vesztegetik el. Amikor erre rájönnek, kénytelenek átképezni magukat, hiszen a végtelenségig nem tarthatjuk el őket. Ezekkel e fiatal felnőttekkel vannak tele a munkanélküli regiszterek. Nem véletlenül, már 25 éves korig be lehet kapcsolódni a nappali rendszerű szakképzésbe és 2 szakképesítés ingyenes…

- Az alternatíva a szakképzés lenne?

- Mi először egy szakmát adnánk a fiatalok kezébe, amiből meg tudnak élni és utána ugyanúgy tovább tudnak tanulni, talán célzottabban és emiatt sikeresebben. Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy az elméleti tanulásban kevésbé sikeres fiatalok nagy része kimondottan jó kézügyességgel rendelkezik, és jó szakemberré lenne képezhető. Fontos hogy a továbbtanulók olyan képzést válasszanak, ami érdekli őket, szeretik csinálni, ugyanakkor alkalmasak is rá."

Közelgő események

Eseménynaptár

Szeptember 2019
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Ezt írja az újság