VSzC Madách Imre Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma

2100 Gödöllő, Ganz Ábrahám utca 1-3 OM: 203065

   Üdvözöljük iskolánk weboldalán!

Pályaválasztó diákok és szüleik figyelmébe

 
A szakképzésben zajló változásokról és a képzési rendszerről pályaválasztó diákok és szüleik figyelmébe ajánljuk!
 

"Bővülő lehetőségek a szakképzésben

A pályaválasztás előtt a szülők és a nyolcadikos diákok több fórumon, így pályaválasztási nyílt napon, szülői értekezleteken tájékozódhatnak a lehetőségekről.

A szakképzésben zajló változásokról Kocsi Tamás, a gödöllői VSzC Madách SZSZK szakképző intézmény igazgatóját kérdeztük.

- Az utóbbi évek legerőteljesebb átalakítása zajlik a szakképzésben. Miért?

-  A magyar gazdaságban kimondottan nagy erőtartalékok vannak, de amíg nem tudjuk biztosítani a minőségi szakemberképzést, ez nem realizálható. Ezen a helyzeten kellett változtatni.

- Sikerült?

- A kezdet bíztató és az összefogás korábban nem látott mértékű. Egyre több cég –mint például itt Gödöllőn a TEVA a Siemens,a Coop és a TESCO – kapcsolódik be  ebbe a programba.

- Új iskolatípusok jelentek meg a szakképzésben, - így önöknél is – a rosszul csengő szakiskola elnevezés csak a múlté. Csak a név, vagy a tartalom is változik?

-  A szakmai gyakorlatnövekedés áll a fókuszban mindkét új iskolatípusnál. Az viszont igaz, hogy a névváltozás jelzi, hogy komoly szándék van a szakképzés megerősítésére. A szakgimnáziumban 4 év alatt érettségit, a szakmai tárgyból emelt szintű érettségit és egy alapszakmát, további 1 év alatt technikusi végzettséget szerezhetnek a fiatalok, ami előnyt jelent a felvételinél, akárcsak a gyakorlatuk. A vegyész diákjaink egy része például a Szent István Egyetemen készíti elő az egyetemisták laborgyakorlatát. Aki akar és képes, ugyanúgy mérnök lehet mintha gimnáziumból jött volna. Ezt egyre többen belátják és folyamatosan nő azoknak a száma, akik jó jegyekkel jönnek hozzánk az általános iskolából. Jól teszik! A szakközépiskolában az OKJ-s bizonyítvány az elsődleges cél, ami 3 év alatt érhető el. A komplex szakmai vizsgát követően lehetőségük van a diákoknak akár 2 év alatt érettségit tenni, amit csak 4 tantárgyból kell, mert a szakmájuk ötödik tárgyként középszintű érettséginek minősül. Az új szakképzési struktúra teljes átjárhatóságot jelent, minden élethelyzetre kínál megoldást!

- A Madáchban nagy hangsúlyt helyeznek a duális képzésre. Mit jelent ez pontosan?

- A lényege, hogy a gyakorlat vállalati környezetben  van, a cégek gyakran állást kínálnak a az általuk már megismert, náluk végzett fiataloknak, a jelen és a jövő technológiáját tanítjuk, mindezt a cég és az iskola szoros együttműködésével. Nálunk a tanulók döntő többsége már duális képzésben vesz részt, amit az egyre növekvő számú piacképes szakmakínálatunknak köszönhetünk. Mintaértékű a Siemens konszernnel közös hegesztő képzésünk, mely szakképzési díjat is nyert. Az első duális képzést folytató intézmény leszünk az országban, aki a magyar szakmai bizonyítvány mellé német bizonyítványt ad a diákjai kezébe, ezt azért emelem ki, mert a német előírások nagyon szigorúak, a Siemens, és a DUIHK nagyon sokat tett a megvalósításért. De említhetném a TEVA osztályunkat vagy a CBA-t, aki felvállalta, hogy tanműhelyt épít a tanulóinknak. Szerencsére egyre több cég ismeri fel, hogy a szakember utánpótlásért érdemes összefognia egy szakképző intézménnyel. De sajnos nem minden régióban és szakmában tevékenykedik elegendő piaci szereplő, így vannak olyan területek, ahol a képzést az iskolai tanműhelyekben kell megoldani. A duális képzés nagy előnye, hogy a tanulószerződéssel 20.000 Ft/hó körüli összeget biztosít a cég a nála gyakorló tanulónak. Ha hiányszakmát választ, ehhez tanulmányi eredménytől függően havi 10-30 ezer forint ösztöndíj jár. És el tud helyezkedni a végzettségével Sokan belátják, hogy téves elképzelés, hogy a boldogulásnak kizárólag egy útja van: gimnázium és utána egyetem. Nem kevés fiatal van, ugyanis akinek elsőre túl nagy falat az erősebb közismereti képzés. Azok a fiatalok, akik végigbukdácsolják a gimnáziumot, a legfogékonyabb éveiket vesztegetik el. Amikor erre rájönnek, kénytelenek átképezni magukat, hiszen a végtelenségig nem tarthatjuk el őket. Ezekkel e fiatal felnőttekkel vannak tele a munkanélküli regiszterek. Nem véletlenül, már 25 éves korig be lehet kapcsolódni a nappali rendszerű szakképzésbe és 2 szakképesítés ingyenes…

- Az alternatíva a szakképzés lenne?

- Mi először egy szakmát adnánk a fiatalok kezébe, amiből meg tudnak élni és utána ugyanúgy tovább tudnak tanulni, talán célzottabban és emiatt sikeresebben. Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy az elméleti tanulásban kevésbé sikeres fiatalok nagy része kimondottan jó kézügyességgel rendelkezik, és jó szakemberré lenne képezhető. Fontos hogy a továbbtanulók olyan képzést válasszanak, ami érdekli őket, szeretik csinálni, ugyanakkor alkalmasak is rá."

Közelgő események

Sze ápr. 24
Szünet utáni első tanítási nap
Sze máj. 01
Munkaszüneti nap
Sze máj. 01 @10:00 - 01:30PM
Ballagás
P máj. 03
Tanítás nélküli munkanap
H máj. 06
Érettségik kezdete
Cs máj. 16
Szakmai írásbeli vizsgák
Sze máj. 22
OM mérés
P máj. 24
Védelmi Nap

Eseménynaptár

Április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Ezt írja az újság